بارگیری...
گل مریم

گل مریم

پرورش و نگهداری گل مریم

گل مریم ( Polianthes tuberosa) گیاهی است چندساله با گل‌های سفیدرنگ و خوشبو که عصاره آن در عطرسازی استفاده می‌شود. گل مریم ایرانی به دلیل معطر بودن آن در دنیا منحصربه ‌فرد است و به دلیل همین مزیت در دنیا جایگاه ویژه‌ای دارد و در سراسر جهان و بخصوص به اروپا خواهان زیادی دارد. گل مریم در ایران نیز این گل به صورت تجاری تولید می شود و در اکثر گل فروشی ها موجود است .  کاشت و پرورش این گل در گلدان نیز به شرط فراهم آوردن شرایط محیطی مورد نیاز گیاه بسیار ساده بوده و امکان پذیر است.

 گیاه شناسی گل مریم

مریم از دسته گیاهان پیاز دار، چند ساله و از خانواده مارچوبگان است. تا کنون 12 گونه از این گل شناسایی شده و در خوشه‌های دراز تا ارتفاع ۴۵ تا 90 سانتیمتر رشد می‌کند و تولید خوشه‌های معطر و مومی از گل‌های سفید می‌کند که از بخشهای پایین به سمت بالا رشد می‌کنند. بر روی هر سنبله میتواند تا 30 عدد گل به شکل شیپوری کوچک با گردن بلند وجود داشته باشد.

مریم در بهار، تابستان و پاییز بسته به فصل کاشت آن گل میدهد و در مناطقی که دارای زمستان سرد هستند، پیاز آن را در پاییز از زمین خارج نموده و در انبار خشک نگهداری می‌کنند و دوباره در بهار کشت می‌دهند.

سفارش گل مشهد

سفارش آنلاین گل

نیازهای محیطی مورد نیاز گل مریم

شرایط محیطی مورد نیاز رشد و نگهداری گیاه مریم عبارتند از:

خاک: این گیاه به خاکی سبک، شنی با زهکش خوب نیاز دارد تا آب را در خود نگه ندارد زیرا خیس و غرقابی ماندن خاک یکی از دلایل پوسیدن ژوخه های مریم است. برای تقویت خاک می توانید مقداری کود بسیار پوسیده گاوی یا خاک برگ و یا پیت موس نیز اضافه کنید. یک ژوخه مریم را می توانید در یک گلدان بکارید و در انتهای فصل رشد نیز بچه ژوخه ها را بیرون نیاورید تا در سال آینده در همان مکان رشد کرده بزرگ شوند و به اندازه گلدهی برسند و گل تولید کنند اما به یاد داشته باشید که این عمل در نهایت موجب تراکم بیش از اندازه ژوخه ها در یک گلدان می شود و تراکم بالا یکی از دلایل عدم گلدهی مناسب این گیاه است. بنابراین لازم است که هر ۵-۴ سال نسبت به تقسیم توده ژوخه های این گیاه اقدام کنید. برای کوددهی به گیاه می توان از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی (همانند کودهای ۸-۸-۸)هر ماه یک مرتبه استفاده کرد.

نور: این گیاه به مکانی پر نور و با نور مستقیم آفتاب حداقل به مدت ۵-۶ ساعت در روز نیاز دارد تا بتواند به خوبی گل دهد. وجود سایه یا کمبود نور یکی از دلایل عدم گلدهی، ریزش غنچه ها ، پریدگی رنگ برگها و باریک و بلند شدن برگها می باشد.

آبیاری : در طول دوره رشد، رطوبت خاک باید حفظ شود و اگر خاک گلدان به مدت طولانی خشک باشد، شاخ و برگ گیاه به رنگ، سبز یا آبی تیره در آمده و به علاوه کیفیت گل هم پایین می آید. به طورکلی همانند گل نرگس و گل لاله رطوبت زیاد در زمان سبز شدن پیاز، ممکن است باعث پوسیدن سوخ ها شود و این در زمان گلدهی روی نمو گیاه اثر منفی داشته و باعث کاهش کیفیت عملکرد گل می شود.

دما : پیاز مریم به سرما حساس بوده و در زمستان باید از خاک خارج گردیده و در انبار نگهداری شود. اگر دمای هوا در فضای باز، بین ۳۰-۲۰ درجه سانتیگراد باشد میزان تولید پیاز به بالاترین مقدار خود می‌رسد. دمای بهینه نگهداری بوته مریم 15 تا 29 درجه سانتیگراد می باشد و چون گیاه به سرما حساس است دمای پائین ۱۰ درجه سانتیگراد به آن آسیب می رساند.

کود دهی: استفاده از کودهای موجود در بازار شامل عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم برای رشد گیاه مفید است. البته به طور کلی و در صورت استفاده از خاک مناسب، مریم معطر به تغذیه زیادی نیاز نداشته و به کودهای آلی و غیر آلی به خوبی پاسخ می دهد و باید از کودهای تکمیلی برای آن استفاده کرد.

پرورش گل مریم

آفات و بیماری های گل مریم :

 کنه ها از جمله آفات مهم گل مریم هستند و در شرایطی که فاصله کاشت خیلی کم و تراکم کشت بالا باشد به گل مریم خسارت وارد کرده و باعث قهوه ای شدن جوانه انتهائی می شوند. تریپس ها و شته ها نیز از جمله آفات مهم این گل محسوب میشوند.

برخی علف های هرز مانند  اویارسلام، پنیرک و پیچک هم به گل مریم خسارت وارد می کنند که لازم است به منظور جلوگیری از خسارات آنها، این علف ها به وسیله کارگر در دو تا سه مرحله وجین شوند. اگر میزان آلودگی مزرعه زیاد باشد تا چهار نوبت هم وجین علف های هرز انجام می شود.

 طریقه کاشت گل مریم در گلدان و باغچه

گل مریم را هم در زمین و هم در گلدان می توان کاشت . در مناطق سرد بهتر است گل مریم در گلدان کاشته شود زیرا غده های گل مریم خراب می شوند.

برای کاشتن پیازهای مریم در گلدان باید ابتدا در فصل بهار، پیازهائی را که گل نداده‌اند، جدا کرده و آنها را در گلدان مملو از خاک تازه، مخلوط با خاک برگ، کاشت و در گلخانه سرد و یا در اتاق، بدون اینکه گلدانها را آبیاری کنند تا اواسط اسفند نگهداری نمایند.

خیس کردن پیازها در یک محلول رقیق اسید جیبرلیک گلدهی گیاه را ۱۵ روز جلو می اندازد و همچنین بر ارتفاع گیاه و تعداد گل در سنبله اثر مثبت دارد. همچنین اثر دیگر این هورمون محرک رشد، افزایش دوره گلدهی می باشد. البته استفاده از این هورمون برای تولید تجاری این گل اهمیت دارد، لیکن در منزل نیز میتوانید از ان برای تحریک رشد گیاه استفاده کنید.

روش کاشت در گلدان :

پیازهایی که گل نداده اند را در مخلوطی از خاک برگ و ماسه که حاصلخیز باشد  طوری بکارید  که نوک آنها به سمت بالا باشد . عمق کاشت بین 4 تا 7 سانتی متر است  زمان کاشت این پیاز اوایل بهار است و حدود 45 تا 60 روز بعد به گل می نشیند . آبیاری نباید زیاد باشد . گلدان را  در محلی با آفتاب کامل قرار دهید که  دمای آن بالای 15 درجه باشد.

روش کاشت در باغچه :

پیازها را با فواصل 30 سانتی متری در عمق 4 تا 7 سانتی خاک بکارید . اگر دمای هوا کمتر از 10 درجه است توصیه می شود پیازها را ابتدا در گلدان بکارید سپس به باغچه منتقل کنید.

تا زمان رشد کامل خاک را همواره کمی مرطوب نگه دارید . در زمان کاشت می توانید از کود های پوسیده دامی استفاده کنید.

نکاتی در خصوص گل مریم :

دمای مناسب برای نگهداری پیاز گل مریم در انبار ۵/۴ درجه سانتیگراد است.

پیاز گل مریم باید در آفتاب کامل و در مکانی دور از باد کاشته شود.

مقدار تولید پیازچه ها به زمان کاشت، عمق، فاصله کاشت و حاصلخیزی خاک بستگی دارد.

زمان کاشت پیازها با توجه به اندازه آنها تعیین می شود.

خاک مناسب برای کشت گل مریم باید سبک، حاصلخیز و با زهکشی خوب باشد.

اگر آبیاری به موقع انجام نشود کیفیت گلهای تولید شده پایین می آید.

وجین علف های هرز و کنترل آفات و بیماریها در پرورش گل مریم ضروری است.

زمان برداشت گل برای بازارهای دور زمانی است که ۲-۱ گلچه تحتانی باز شده اند و برای بازارهای محلی زمانی است که نیمی از گلچه ها باز شده باشند.

نظرات کاربران

نظر بدهید