بارگیری...
گیاه مونسترا یا برگ انجیری

گیاه مونسترا یا برگ انجیری

مونسترا  Monstera ( برگ انجیری )

این گیاه یک گیاه آپارتمانی مقاوم، همیشه سبز و رونده است. 

معرفی برگ انجیری

برگ انجیری ( MONSTERA DELICIOSA ) از خانواده Araceae که بومی جنگل های بارانی جنوب مکزیک و کلمبیا می باشد. این گیاه دارای برگهای پهن بوده که بریدگی های عمیقی روی برگ ها می باشد و همچنین هوای مرطوب و گرم را بسیار دوست دارد. این گیاه دارای ریشه های هوایی می باشد که نیاز به تکیه گاه و تغذیه دارد. طول این گیاه می تواند به چند متر هم برسد. این گیاه در آپارتمان به ندرت به گلدهی میرسد و بیشتر در زیستگاه طبیعی خود حتما به گلدهی میرسد.

برگ انجیری دارای ۵۰ گونه همیشه سبز و زنده می باشد که با استفاده از ریشه های هوایی به اجسام تکیه و رشد می کند، برگ های اون در ابتدا صاف هستند ولی به مرور زمان برگ های آن بریده میشوند. اگر تغذیه و شرایط ایده آل رشد گیاه را فراهم کنید برگ های آن به ۵۰ سانتی متر هم خواهد رسید. برگ انجیری گیاهی مناسب برای نگهداری در منازل بوده  و بنا به شرای نگهداری و مراقبت  بهتر است در ادارات و دفاتر و شرکت ها نگهداری نشود .

گونه از برگ انجیری وجود دارد که نام آن انجیری مینیاتوری (Monstera friedrichsthalii) می باشد که تمامی شرایط نگهداری آن با گونه معرفی شده یکسان می باشد ولی نیاز به نور بیشتر دارد.

مکان: این گیاه به مکانی با نور کافی و خاک باغچه ای نیاز دارد. اما از نور مستقیم خورشید بیزار است.

ارتفاع: تا ۱۰ متر

تکثیر: از طریق قلمه زدن یا خوابانیدن شاخه.

برگ انجیری یکی از معروفترین گیاهان آپارتمانی است که برگهایی سوراخ سوراخ دارد و تقریبا در اکثر ادارات و گلخانه ها دیده می شود. این گیاه بوته ای است رونده و همیشه سبز با برگهایی که ساقه هایی بلند دارند.

برگ انجیری در موطن خود که آمریکای جنوبی و مرکزی است بر روی شاخه های درختان رشد می کند. گونه وحشی آن بسیار بلندتر از آپارتمانی آن است، اما استثنائا ارتفاع آن در بعضی از باغهای گیاه شناسی و راهروها و پاگردها به ۱۰ متر هم می رسد.

گونه های رشد یافته آن ریشه های هوایی نرم و طنابی شکلی دارند که لایه خارجی آنها از بافتی اسفنجی تشکیل شده است که آب و رطوبت هوا را جذب می کند.

به هیچ وجه این ریشه های هوایی را نبرید. آنها را یا به درون خاک همان گلدان و یا به درون گلدانی دیگر برگردانید. یا اطراف آنها را خزه مرطوب بکارید و یا اینکه آنها را به حال خود رها کنید.

سفارش گل مشهد

سفارش آنلاین گل

گونه ها: Monstera deliciosa دارای ساقه ای است که به سرعت چوبی میشود. برگهای بزرگ، سبز رنگ و چرمی مانند آن تا ارتفاع ۶۰ سانتی متر بر روی ساقه های بلند و عریان آن رشد می کنند. گیاه مسن تر دارای گلهای زینتی ای است که تقریبا هر سال بر روی آن می رویند. وقتی این گلها می ریزند، جای خود را به تعدادی میوه های توتی شکل، معطر و بنفشی میدهند که در عین حال خوراکی هم هستند.

واریته Borsigiana سریعتر از بقیه رشد می کند و حساستر است. تعداد سوراخهای روی برگهای آن نیز کمتر است. Monstera obiqua دارای برگهایی بلند و نوک تیز است که در دور تا دور آن زنجیره ای از سوراخها دیده میشود.

کشت: «مونسترا» به گرما، رطوبت و مکانی با نور کافی که در عین حال در معرض نور خورشید هم نباشد نیازمند است. بهتر است دمای اتاق بین ۲۰۰. ۱۲ سانتیگراد باشد اما نوسانات ملایم دما ضرری برای گیاه ندارد.

اگر این گیاه را در مکانی بسیار تاریک قرار دهید و یا اگر دما بیش از حد بالا رود، برگها شکل خود را بدست نمی آورند. همچنین اگر برگهای فوقانی گیاه در معرض هوای بسیار گرم قرار گیرند، سوراخهای روی آنها ایجاد نمی شود. به همین خاطر بهتر است گیاه را به مکانی خنکتر انتقال دهید. این گیاه را بسته به اندازه آن آب دهید. در طول زمستان بیش از حد به آن آب ندهید، اما در تابستان به آن کود دهید. برگهای بزرگ این گیاه را با پارچه ای مرطوب بشوئید.

نگهداری برگ انجیری

نیازها و نگهداری برگ انجیری

دما مناسب

این گیاه دمای پایین رو زیاد نمیتواند تحمل کنید و کمترین دمای که گیاه میتواند تحمل کند ۱۰ درجه سانتی گراد می باشد که پیشنهاد میکنم برگ انجیری را زیر دمای ۱۳ درجه نگهداری نکنید. و بیشترین دمای قابل تحمل این گیاه ۳۰ درجه می باشد ولی در درجات بالاتر باید غبارپاشی مداوم نمود.

نور

شرایط نوری ایده آل این گیاه شرایط نوری نیمه سایه می باشد و سعی کنید آن را به دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری کنید. ولی نور کم را دوست نداره باعث میشه که برگ های گیاه کم بشه.

آبیاری

آبیاری زیاد رو دوست نداره و حتما باید بین دو آبیاری سطح خاک گلدان خشک بشه و قبل از آبیاری حتما حتما توجه داشته باشید که خاک گلدان تا عمق ۳ سانتی متری خشک شده باشه چون آبیاری زیاد باعث پوسیدگی ساقه و از بین رفتن ریشه میشه.

رطوبت

برای تامین رطوبت این گیاه بهترین روش ساخت جزیره در زیر گلدان می باشد، ساخت جزیره به این شکل است که شما زیر گلدانی را از سنگ ریزه پر میکنید و سپس آن را پر از آب میکنید توجه داشته باشید که آب نباید با گلدان تماس داشته باشد. در تابستان غبارپاشی را فراموش نکنید حداقل هفته ای دو بار را غبار پاشی کنید.

خاک مناسب

برگ انجیری خاک سبک را دوست دارد شما میتوانید از خاک های آماده و یا خاک کمپوست برای گلدان این گیاه استفاده کنید.

تغذیه

اگر میخواهید گیاهتان دارای برگ های بزرگ شود تغذیه با کودهای محلول در آب را فراموش نکنید، توجه داشته باشید که تغذیه بیش از حد برای این گیاه مضر می باشد، ماهی یکبار کوددهی برای برگ انجیری کافی میباشد.

زمان تعویض گلدان برگ انجیری

شما هر سال گلدان خود را بررسی کنید و اگر ریشه گیاه از زیر گلدان خارج شد در فصل بهار گلدان آن را تعویض کنید (فقط یک سایز بزرگتر). و با بزرگتر شدن گیاه شما میتوانید این تغییر سایز را به ۲ یا ۳ سایز برساندی و پس از بزرگ شدن بیش از حد گیاه فقط به تعویض خاک گلدان اکتفا کنید.

تمیز نمودن برگها

اگر میخواهید گیاه شما زیبا و جذاب دیده بشه حتما با یک پارچه برگ های آن را تمیز کنید ولی از مواد شیمیایی و براق کننده فقط سالی یکبار استفاده کنید.

نکته : به هیچ وجه ریشه های هوایی گیاه را قطع نکنید و تا حد امکان بلکه با استفاده از خزه مرطوب و چوب تکیه گای برای آن ایجاد کنید.

آفات برگ انجیری

بیماریها و درمان :

 رشد گیاه متوقف شده  : نور کافی نیست،گلدان را به محل پر نورتری منتقل نمایید.

لکه های قهوه ای در وسط یا حاشیه ی برگها نمایان شده اند: در افتاب غبارپاشی کرده اید،عبور نور از قطرات اب به جای مانده روی برگها مانند عبور از شیشه است که به برگها صدمه میزند،در سایه غبارپاشی کنید،برگهای صدمه دیده را با کارد تیز تا انتها قطع کنید.

بعضی از برگها شکاف طبیعی هم ندارند: گیاه از گونه ی دیگری است و عدم شکاف عمیق در برگها کاملا طبیعی است.

زخم های سفید پنبه ای شکل روی برگها دیده میشوند : عامل ان حشره ی افت است،با سم حشره کش نفوذی هر دو هفته یکبار گیاه را سم پاشی کنید تا علائم بر طرف گردند.

برگهای زیرین زرد رنگ و سپس قهوه ای می شوند که شدت ان در زمستان بیشتر است:ابیاری بیش از اندازه عامل ان است،اجازه دهید سطح خاک گلدان در فاصله ی بین دو ابیاری کاملا خشک شود سپس ابیاری را با مقدار کمتری انجام دهید،هر دو هفته یکبار ابیاری کافی است،زهکش را بازدید کنید.

برگها بدشکل و شکافدار میشوند:گیاه را از محل پر تردد خارج کنید،صدمات فیزیکی عامل ان است.

برگها خشک و چروک دار هستند:گیاه تشنه و هوا خشک است،فورا ابیاری نمایید.

لکه های سیاه و زخم مانند روی برگها است:هوا سرد است،گیاه را به محل گرمتری منتقل کنید.

برگها رنگ پریده اند:احتیاج به تغذیه ی مصنوعی دارد.گیاه از کمبود عناصر در خاک رنج میبرد،هر سه هفته یکبار طبق دستور با کودهای مخصوص گیاه را تغذیه کنید.

برگها رنگ پریده و سطح زیرین انها دارای تار عنکبوت است:عامل ان کنه ریز قرمز است.گیاه را با سم کنه کش طبق دستور هر ۲ هفته یکبار سمپاشی کنید تا علائم بر طرف گردد.غبارپاشی بهصوص  زیر سطح برگها در کاهاش افت موثر است.

نوک برگها قهوه ای رنگ میشود : گیاه تشنه است،فورا ابیاری کنید،همیشه خاک گلدان را بازدید کنید.بخصوص در تابستان که نیاز به اب بیشتر دارد.

ریشه های هوایی گیاه را هرگز قطع نکنید،بلکه با نصب قیم خزه دار  انها را وادار به فرورفتن در خزه مرطوب نمایید.

تکثیر برگ انجیری

تکثیر برگ انجیری

یکی از بهترین روش های تکثیر برگ انجیری گرفتن قلمه در بهار است، که باید هر قلمه سه گره داشته باشد و در دمای ۲۳ درجه ریشه دار آن را ریشه دار کنید. برای اطلاعات بیشتر ادامه مطلب را مطالعه کنید.

برای قلمه و تکثیر برگ انجیری باید یک سر شاخه با ۲ یا ۳ برگ بالغ دارد را انتخاب کنید و با استفاده از یک چاقوی تیز آن را برش بزنید و جدا کنید. و سپس در گلدانی با قطر دهانه ۱۳ سانتیمتر و خاک کمپوست و یا هر خاک سبک دیگر قرار دهید. تا حد امکان قلمه را در عمق کم بکارید، به نحوی که جوانه انتهایی کاملا بیرون از خاک باقی بماند. یک میله چوبی و یا آهنی را با رسیدن یا سیم به قلمه محکم کنید و تکیه گاهی را برای قلمه ایجاد کنید، در غیر اینصورت ممکن است قلمه بیفتد.

بهترین دما که در بالا گفتیم برای قلمه ها ۲۱ الی ۲۳ درجه سانتی گراد می باشد. برای تامین رطوبت قلمه ها از یک کیسه پلاستیکی مانند نایلون فریزر استفاده کنید. پس از ریشه دهی کیسه پلاستیکی را بردارید و شروع به تغذیه منظم گیاه با کود محلول در آب کنید.

روش دوم خواباندن ریشه

با روش خوابانیدن نیز میتوانید این به تکثیر برگ انجیری اقدام کنید. ریشه های هوایی گیاه را در داخل گلدان دیگر قرا دهید و زمانی که گیاه جدید رشد کرد، آن را از گیاه قدیم جدا کنید.

نکته ها:

 هرس کردن:  شاخ و برگ این گیاه بعد از تقریبا ۳ سال می‌توانند از دست‌رس خارج شوند پس می‌بایست آن‌ها را هرس نمود. راه حل مناسب این است که هر چقدر از شاخه‌ها را که نمی‌خواهید از جای گره‌های ساقه ببرید (آن‌ها دوباره سبز می‌شوند). هرس کردن باید در طول بهار انجام شود.

 دما: دمای بین ۱۸ تا ۲۷ درجه‌ی سانتی‌گراد (۶۵ تا ۸۰ درجه‌ی فارنهایت) برای این گیاه ایده‌آل است. دمای زیر ۱۸ درجه‌ی سانتی‌گراد (۶۵ درجه‌ی فارنهایت) سرعت رشد گیاه را کاهش داده و دمای زیر ۱۰ درجه‌ی سانتی‌گراد (۵۰ درجه‌ی فارنهایت) رشدش را متوقف می‌کند.

 

نظرات کاربران

نظر بدهید